woensdag 7 december 2011

Buffetgerecht: Salade met kikkererwten en citroendressing.



Ziet deze salade er niet feestelijk uit? En door de citroendressing ook verassend fris.  De bonen in de salade vormen een goede vleesvervanger. Kortom: een gezonde salade om te serveren bij een maaltijd, ' bbq' , naast een hartige taart, bij een soepje of...bij een buffet!


Ook dit buffetgerecht is natuurlijk weer goed vooraf te bereiden, zie hiervoor de tips.


Duur: 10 minuten (exclusief 20 min. oventijd). 
Ingrediënten:

  • 1 zakje veldsla;
  • 1 blik kikkererwten (of gekookte gedroogde erwten);
  • 1 paprika;
  • 1 (zoete)aardappel;
  • 2 rode uien;
  • 3 tenen knoflook;
  • sap van een halve citroen;
  • rasp van de schil van een halve citroen;
  • 1 eetlepel honing;
  • scheut olijfolie (ongeveer even veel als de citroensap);
  • zout en peper;
  • theelepel mosterd;
  • scheut olijfolie voor het bakken. 
Bereidingswijze:
  • Snijd de uien grof, snijd de knoflook in plakjes, snijd de paprika en in repen en snijd de aardappel in kleine blokjes. Meng het geheel in een ovenschaal of op de bakplaat met een scheut olijf olie en de peper en zout. Zet de groenten een half uur in de oven op 200 graden.
  • Maak de dressing. De basis vormt de citroenrasp, citroensap en de olie. Voeg nu de mosterd en honing toe en proef de dressing. Houd je van wat scherper voeg dan wat mosterd toe. Houd je van wat zoeter voeg dan wat honing toe. Breng de dressing eventueel op smaak met zout en peper. 
  • Laat de groenten afkoelen. (de groenten kunnen koud of lauw door de salade worden gemengd).
  • Meng nu de groenten, erwten en de sla en maak het geheel af met de dressing.
Tips:
  • Deze salade vooraf voorbereiden? Gebruik dan erwten uit blik of zorg dat deze vooraf zijn gekookt. Maak de dressing vooraf klaar en bewaar deze (los van de salade) in de koelkast. Ook de gegrilde groenten kun je afgedekt in de koelkast bewaren. Voor het opdienen of je de ingrediënten dus alleen in een schaal te mengen. Vooraf mengen is niet aan te raden. De salade verliest snel versheid als het in de dressing wordt bewaard. 
  • Wissel gerust eens af. Gebruik bijvoorbeeld eens rauwe spinazie in plaats van veldsla. Of gebruik eens reuzenbonen in plaats van kikkerwerwten. En gril gerust de restjes groenten mee die je nog in de koelkast had liggen. 
KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten