vrijdag 30 december 2011

Salade met een torentje bietengratin



Ik maakte volgens het recept van de Allerhande (http://www.ah.nl/recepten/recept?id=516904) een bietengratin. Ik halveerde de ingrediënten en vulde kookringen met het mengsel. Dat levert leuke 1-persoons torentjes op. Wij aten dit als hoofdgerecht maar in het klein ook leuk als voorgerechtje! Ik serveerde e.a. op een bedje van sla en voegde hier een kant en klaar peper-bietendressing aan toe. Deze heb ik ooit eens gekocht bij de groothandel maar AH-excellent heeft ook prima dressings die hiervoor geschikt zijn.
Ik vond de smaak niet mega bijzonder of heel erg afwijken van een bordje aardappels met bietjes, maar de presenteerwijze is natuurlijk wel grappig!

Omdat AH nog wel eens een recept verwijderd van de website, even een kopie. Doordat ik geen grote gratintaart maak maar kleintjes kan de oventijd verkort worden. 45 minuten oventijd is voldoende.

Ingrediënten

  • 1 beker crème fraîche (125 ml)
  • 100 ml melk
  • 2 eetlepels geraspte mierikswortel (potje a 140 gr)
  • 2 eieren
  • 150 gr oude kaas, geraspt
  • 1 kilo aardappels vastkokend, geschild en in dunne plakjes
  • 500 gr rode bieten, in dunne plakjes

  1. Voorbereiden

    Roer de crème fraîche, de melk, de mierikswortel, de eieren en zout naar smaak goed door elkaar met een garde. Schep 100 g van de kaas erdoor. Leg in de ingevette springvorm een laag aardappelschijfjes van 2 cm dik, giet er wat van het roommengsel over. Druk de schijfjes goed aan. Leg hierop de schijfjes bietjes, giet er wat van de room over, druk de schijfjes goed aan. Leg de rest van de aardappels erop. Schenk de rest van het roommengsel erover en bestrooi met de rest van de kaas. Knip een cirkel van doorsnede 22 cm uit het bakpapier en leg deze op de schijfjes. Leg hierop een ovenbestendig bord, dat alles stevig op elkaar drukt.
  2. Bereiden

    Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de taart midden in de oven in ca. 70 minuten gaar. Verwijder het bord en het papier. Laat de taart afkoelen tot lauwwarm, haal hem voorzichtig uit de vorm. Snijd hem in 8 punten. Serveer 1 punt per persoon. Bewaar de overige punten maximaal drie dagen afgesloten in de koelkast.

donderdag 29 december 2011

Buffetgerecht: Hummus met pitabroodjes



Hummus is eigenlijk een kikkererwtenpuree. En niet alleen een hele goede vleesvervanger maar ook erg lekker. Een belangrijk ingrediënt is Tahin. Dat moet je echt bij de Marokkaanse of Turkse winkel kopen. Bij de meeste supermarkten is het niet verkrijgbaar. Maar: eenmaal in huis doe je er jaren mee dus heb je altijd in een handomdraai heerlijke verse Hummus op tafel. ik serveer het vaak op een verjaardag met zelfgemaakte eiersalade, wat zelfgemaakte Ailo en een stokbrood of een Turks brood. Simpel, feestelijk en heerlijk! Alles kun je in de koelkast klaarzetten, alleen het stokbroodje even oppiepen en klaar is kees. 


Duur: 10 minuten
Ingrediënten:


  • 1 blik kikkererwten(265 gr) ,uitgelekt;
  • 3 tenen knoflook;
  • 100 ml. olijfolie of avcocado-olie;
  • 1 theelepel komijnpoeder;
  • mespunt cayennepeper;
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta);
  • sap van 1 citroen + de rasp;
  • gehakte koriander naar smaak (niet iedereen houdt van deze uitgesproken smaak);
  • zout.
  • Pitabroodjes of stokbrood of Turks brood.


Bereidingswijze:

  1. Alles met de keukenmachine, blender of hakmolen fijn malen. 
  2. Klaar!
Tips:
  • Ook heerlijk met falafelballetjes!
  • Ook lekker met dit brood!

dinsdag 27 december 2011

Wraps met heerlijke bonensaus!


Dit gerecht is bij ons thuis erg geliefd, overigens ook bij vleesetende gasten. Wraps met bonensaus is erg simpel en misschien wel té simpel maar omdat het zo heerlijk is wel het vermelden waard. Ik lees dat veel mensen dit gerecht maken met Quorn-gehakt. Natuurlijk kan dit maar persoonlijk vindt ik dit niet nodig. Bonen hebben een heerlijke bite en een hoge voedingswaarde!

Duur: 15 minuten
Ingredienten:
Voor de guacamole:
  • 1 eetrijpe avocado;
  • snufje zout;
  • 1 geperste teen knoflook;
  • 1 eetlepel yoghurt, kwark, zure room of mayonaise (net wat je in huis hebt);
  • 1 eetlepel citroensap (al dan niet vers, maakt niet uit).
Voor de saus:
  • Bonen naar wens. Ik gebruikte 1 blik kidneybonen, 1 klein blikje mais, 1 klein blikje zwarte bonen;
  • 1 pakje Fajita Seasoningmix van AH;
  • 3 tomaten;
  • 1 grote ui;
  • 2 paprika's;
  • 4 tenen knoflook;
Verder:
  • Wraps (evt. meergranen van AH);
  • Evt. zure room ter garnering;
  • Evt. geraspte oude kaas ter garnering. 
  • Evt. rauwkost ter garnering (ijsbergsla, komkommer, tomaat, etc.)
Bereiding:
  1. Fruit de ui en knoflook aan;
  2. Snijd intussen de paprika klein en voeg ook deze toe, roerbak het geheel op laag vuur 5 minuten;
  3. Voeg de bonen toe met het vocht;
  4. Als e.a. warm is, voeg dan de mix toe. Er moet een dikke saus ontstaan wat de producten bij elkaar houdt dus voeg in eerste instantie geen water toe. Is de saus te dik: voeg dan beetje bij beetje wat water toe. Is de saus te dun laat deze dan even op hoog vuur zonder deksel en goed roerende koken.
  5. Snijd de avocado door midden, verwijder (maar bewaar) de pit en schraap het vruchtvlees met een vork uit. Prak het vruchtvlees samen met de andere ingredienten voor de guacamole. Leg de pit nu in het midden, dit stelt het bruin worden van de guacamole uit.
  6. Verhit de wraps in magnetron, koekenpan of tosti-ijzer. Serveer deze met de dikke saus, guacamole, zure room, geraspte kaas en rauwkost.
Tips:
  • Ook hier is het toevoegen van een klein beetje pimento ofwel gerookte paprikapoeder bij het bakken lekker.

EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?