donderdag 19 januari 2012

Griekse groenten-ovenschotel


Het is half januari. In maart kan de lente er soms al in sluipen. Kortom...ondanks dat we geen echte winter hebben gehad duurt het niet lang meer voordat de zonnige dagen komen. Tijd voor een zonnig gerecht dat ook nog eens bordevol groenten zit. Men zegt wel eens dat een stevige kop kippensoep je weer op de been helpt bij ziekte of zwakte maar deze vitamineschotel is vast veel beter! Als je tijfelt of dit wat voor je is: de smaak heeft wat weg van ratatouille.

Duur: 20 minuten + 1  uur oventijd
Ingredienten:
  • 1 aubergine,
  • 1 grote courgette of 2 kleintjes;
  • 2 paprika's ;
  • 2 uien;
  • 1 bakje cherrytomaatjes;
  • 4 tenen knoflook;
  • 2 theelepels gedroogde oregano of 2 verse takjes;
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn of 2 verse takjes;
  • 400 gram gekruide krieltjes;
  • 350 gram griekse yoghurt (of volle franse kwark);
  • een blik tomaten (wist je dat Henz biologische verkoopt?);
  • 3 eieren;
  • 1 potje fetablokjes;
  • zout;
  • peper;
  • snufje kaneel.
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden;
  2. Snijd alle groenten in stukken (grof of fijn naar wens) maar begin met de aubergine en voer stap 3 vast uit;
  3. Bestrooi de gesneden aubergine even met zout en laat het 15 minuten intrekken. Spoel de aubergine dan af en dep deze droog.
  4. Doe de groenten samen met de ui, knoflook, krieltjes, rozemarijn, oregano, peper, zout en een scheut olie van het potje feta in een ovenschaal en meng het geheel.
  5. Laat het geheel 30 minuten gaar worden. Eventueel de laatste 10 minuten op de grill. Je kunt het geheel af en toe omscheppen.
  6. Meng intussen de yoghurt, de (blik)tomaat (zonder vocht) en de ei samen met een snufje kaneel, peper en zout tot een saus. Giet dit over de groenten en druk hierin de gehalveerde tomaatjes en fetablokjes.
  7. Laat dit geheel nog ongeveer 30 minuten in de oven staan (event. laatste minuten op de grill) zodat de kaas een bruin kortje vormt.
Tips:
  • Stap 1 tot en met 4 kun je vast voorbereiden. Sterker nog, dat is heerlijk zo kunnen de smaken lekker in de groenten trekken.
  • Restjes kun je niet invriezen, wel enkele dagen in de koelkast bewaren. Maak dus niet te veel.
  • Heerlijk om te serveren samen met een (Griekse) salade en met Tzatziki (meng hiervoor geraspte komkommer, griekse yoghurt, olijfolie, peper, zout, geperste knoflook naar smaak door elkaar).
  • Eventueel kun je ook verse munt aan de groentenschotel (en Tzatziki) toevoegen.
  • Bewaar het vocht van de bliktomaat en vries het eventueel in. Prima voor door de pastasaus, tomatensoep, chili con carne, etc. Kan ook prima in ijsblokjes zodat je steeds een beetje kunt gebruiken.
  • Je kunt de aardappels vervangen voor grote witte reuzen bonen (of beiden).


                   EET SMAKELIJK! KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?

3 opmerkingen:

  1. lijkt ons lekker,Marièl! Ik kom een portie ophalen bij je morgen!
    mama

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er lekker uit!
    www.liefsannebelle.weblog.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk recept lekker gesmuld samen met mijn dochter

    BeantwoordenVerwijderen