dinsdag 5 juni 2012

Antilliaanse kaasballetjes in EK-stijl


Op deze foto zijn de balletjes volgens het basisrecept gemaakt en dus niet Oranje.


Vandaag wordt ons grootste familliegeheim op dit blog onthuld. HET RECEPT VAN DE KAASBALLEN!

Mijn man David is Antilliaans en op een Antilliaans feestje of verjaardag mogen de kaasballen niet ontbreken. En zo ook bij onze verjaardagen, traktaties etc. Al gauw was iedereen er gek op en werden de kaasballen zelfs bij ons besteld! Mensen hadden liever dat wij wat kaasballen mee namen naar een verjaardag dan een kado. Bij iedere interim-opdracht welke David afsloot trakteerde hij op de kaasballetjes bij vertrek. Inmiddels zijn ook de kinderen er gek op en wordt het hapje onlosmakelijk in verband gebracht met een feeestje! Daarom wilde ook mijn zoontje de kaasballetjes trakteren op de opvang. En zo is er in de loop der jaren een enorme groep om ons heen ontstaan die heel graag wil weten hoe die kaasballetjes nou toch kunnen worden gemaakt!

Lange tijd heeft hij het recept geheim gehouden maar vandaag is de dag aangebroken dat ik het bekend en openbaar mag maken! Eerlijk gezegd is het allemaal niet zo geheim als het leek. Wij volgen namelijk het recept van Desirée Da Costa Gomez. Via haar website http://www.desireegourmet.com/ vind je nog veel meer lekkere Antilliaanse recepten. Zij heeft ook kookboekjes te koop. Hoewel de Antilliaanse keuken zich totaal geen raad weet met vegetarisch eten zijn er stiekem toch echt wel wat lekkere hapjes te vinden.

Deze week begint het EK en daarmee gaan vaak feestjes gepaard. Daarom kun je aan dit basisrecept een snufje oranje kleurstofpoeder (te koop bij de toko) of bij gebrek aan een toko koenjit (wel wat geler ipv oranje) toevoegen aan het deeg. Dit maakt de balletjes EK-oranje, moet je eens zien hoe jij dan scoort!

Duur: tja...afhankelijk van de hoeveelheid en de snelheid ben je al snel 30 tot 45 min. bezig.
Ingrediënten:

  • 250 gram belegen kaas, zelf geraspt;
  • 250 gram oude kaas, zelf geraspt;
  • 3 eieren;
  • 1 tl. bakpoeder;
  • snufje witte peper;
  • 1/3 cup bloem.

Bereidingswijze:
  1. De eieren met het bakpoeder goed kloppen;
  2. De kaas en de peper toevoegen en goed roeren;
  3. Bloem toevoegen en door het mengsel kneden;
  4. Wrijf je handen in met bloem en vorm balletjes van het deeg. 
  5. Bak de balletjes in de hete olie goudgeel. 
  6. Laat ze uitlekken op keukenpapier en ze zijn klaar om te serveren. 
Tips:
  • Voorkom het te veel toevoegen van bloem, de kaassmaak is dan te zwak.
  • Rasp echt zelf de kaas. Ik weet niet waarom maar op de 1 of andere manier is de smaak minder goed als je voorgeraspte kaas koopt, het lijkt ook minder goed te smelten. 
  • Bak de balletjes niet bruin, dan wordt de smaak bitter.
  • Vries de balletjes ongebakken in en laat ze rustig ontdooien voor het frituren.
  • Maak de balletjes niet te groot (ze moeten wel goed gaar worden), denk aan de grootte van een bitterbal. Gebruik een bolvormige lepel om balletjes van gelijke grootte te krijgen.

EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?


2 opmerkingen:

  1. Wij maken de kaasballen met alleen het eiwit. Blijven ze luchtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel interessant....zoals gezegd staan ze hier regelmatig op het menu dus ik ga dit zeker proberen de volgende keer!

    BeantwoordenVerwijderen