maandag 20 augustus 2012

Courgettekoekjes met knoflooksaus


Na de 'courgettesoep' bleef het even stil op courgettegebied maar hier dan: deel twee van 'creatief met courgettes'. Ik maak graag courgettekoekjes maar maak dit vaak zonder recept. Omdat ik het recept natuurlijk wil delen moest ik ineens opschrijven wat ik deed, en dat bleek niet gemakkelijk. Ik heb de koekjes uiteindelijk 3 keer gemaakt in twee weken tijd. Totdat mijn zoontje van 4 bij de derde keer zei: 'mama, wanneer gaan we daar mee stoppen?' 'waarmee?' 'met die courgettekoekjes'. Het werd dus iets te veel van het goede. Maar gelukkig voor mijn gezin is het recept nu gewaarborgd en zijn ze er even vanaf.  Enjoy!

Duur: 45 minuten
Ingrediënten: 

  • 300 gram geraspte aardappels met of zonder schil;
  • 300 gram geraspte courgette (bij te grote courgettes de zaadlijsten verwijderen);
  • 3 tenen geperste knoflook;
  • 1 geraspte ui;
  • 2 eieren;
  • bosje bieslook in kleine stukjes geknipt;
  • 100 gr. geraspte oude kaas;
  • 35 gr. bloem;
  • olie om in te bakken;
  • 1 el. provinciaalse kruiden;
  • peper en zout. 
  • Voor de saus: volle kwark, peper, zout, 1 geperste teen knoflook en verse kruiden naar wens.
Bereidingswijze:
  1. Laat de geraspte aardappels tot gebruik onder water staan. 
  2. Doe de courgette in een vergiet, bestrooi met zout, roer dit goed door en laat het 15 minuten staan. Spoel het daarna goed af en laat het heel goed uitlekken. Druk het overtollige vocht met een lepel uit de vergiet. Het is echt belangrijk dat er zo veel mogelijk vocht uit is.
  3. Doe nu ook de aardappel in een vergiet en laat goed uitlekken. Dep verder met een schone theedoek droog. 
  4. Meng nu in een grote kom de aardappel, courgette, ui, knoflook, ei, bloem, kaas, kruiden en peper en zout. 
  5. laat wat olie in de pan heet worden. Maak met behulp van een eetlepel een koekje in de pan. Druk deze goed plat. Laat ze gaar worden met de deksel op de pan en draai ze pas om als ze goed knapperig zijn (anders vallen ze uit elkaar). Ze zijn goed als beide kanten goudbruin zijn. 
  6. Maak intussen een knoflooksausje voor erbij. 
Tips:
  • Je kunt de koekjes later prima weer opbakken, bewaar ze zo lang in de koelkast. 
  • Dit beslag is nooit het zelfde. Soms bevat de courgette meer vocht, zijn de eieren groter etc. Dit maakt het recept wat onvoorspelbaarder maar geen nood: alle is op te lossen. Roer om te beginnen altijd het beslag om voordat je een lepel in de pan doet, zo heb je altijd de zelfde verhouding. verder kan het zijn dat je de koekjes tijdens het stollen nog wat moet vormen. heb vooral geduld, laat ze rustig gaar en bruin worden.
  • Je kunt zowel door de koekjes als door het sausje allerlei verse ingrediënten toevoegen ter afwisseling. Denk eens aan: citroenschil, citroenmelisse, munt, citroenverbena, of zelfs koriander en gember (laat de provinciaalse kruiden dan weg)

3 opmerkingen:

  1. Ziet er heel erg lekker uit! Ga deze zeker maken, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede inspiratie voor vanavond, heb bijna alles in huis, dus ga (altijd een iets andere versie, want ik ben te eigenwijs)zo aan de slag!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vandaag uitgeprobeerd en dit is erg lekker, zeker met het sausje erbij. Leuk om weer een recept met courgette erbij te hebben. Met een moestuin met courgette planten is een beetje afwisseling in de recepten welkom!

    BeantwoordenVerwijderen