zaterdag 24 november 2012

Hartige gekarameliseerde pompoentaart.

Dit is de meest fantastische sticky hartige taart die mij bekend is. Herfst ten top op een zeer originele manier.

Ik zag deze taart ooit door Donny Hay maken. Ik schreef destijds kort wat krabbels mee en dit heeft geresulteerd in deze 'Galette' zoals Donna deze taart noemde. In deze taart een relish echt een must. Je kunt hiervoor mijn recept gebruiken (gebruik bij gebrek aan rabarber alleen rode ui) of bij de groothandel kijken of het ook kant en klaar wordt verkocht. Ik kocht een flinke voorraad  red onion relish in Londen voor iets minder dan 2 pond in de supermarkt. Er is plenty aanbod en leuk om mee te nemen als je eens in Engeland komt. Het is mij bekend dat dit ook wel bij de Hanos te krijgen is. Tips voor verkrijgbaarheid in Nederland zijn welkom. 

Duur: 10 minuten exclusief oventijd

Ingredienten:

- Zoete relish;
- deeg voor hartige taart (of deze zelf maken, zie hier voor een recept van vegan korstdeeg);
- een halve oranje  pompoen met schil en al in stukken gesneden;
- een hand vol noten en (pompoen)pitten;
- ongeveer 80 gram deense blauwe kaas (laat zich goed verbrokkelen en smelt goed);
- handjevol salieblaadjes;
- zout en peper.

Bereidingswijze:
  1. Stoom de blokjes pompoen 5 minuten zodat ze iets zacht zijn. 
  2. Rol het deeg uit tot een rond stuk en beleg hiermee  de vorm (evt. met bakpapier  ertussen). Smeer een dikke laag relish uit over het deeg.
  3. Strooi hier over de pompoen, de noten, salieblaadjes, de pitten, wat zout en peper en de kaas.
  4. Vouw de randen om en plaats de taart in de oven op 200 graden totdat de korst hard is en de taart lekker bruin (ongeveer een half  uur maar hangt erg  van de oven af).

Tips:
- Voor een knapperige korst helpt het om boven- en onderwarmte te hebben zodat de kortst ook aan de onderkant goed bruin is. Mijn ervaring is dat eerst 'blind bakken' niet nodig is.
- Verder is deze taart zonder de kaas ook erg lekker en daarmee vegan.
- De schil van een (knal) oranje pompoen is eetbaar en wordt zacht. Bij een flespompoen is dat niet het  geval. Schil deze even met een dunschiller (net zoals je een appel schilt) voor het te stomen. 
KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!






Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen