zaterdag 21 januari 2012

Champignons in de hoed




Laat ik met dit beginnen: als ik dit recept ooit in een tijdschrift had zien staan had ik waarschijnlijk gedacht: iuuuuh...en ik had verder gebladerd. Totdat ik dit proefde bij mijn goede vriendin Barbara. (Ook zij kende het van iemand anders en had anders het zelfde gedacht). En ooooo het werd meteen een topper binnen ons gezin, bij vrienden, bij familie, etc. Iedereen leek het recept over te nemen. Alleen in die tijd maakte ik dit recept met kip, zoals iedereen. Lange tijd stond het gerecht niet meer op het menu maar vandaag maakte ik het vega....en het resultaat? Nog lekkerder, de ingrediënten vermengen zich nog beter met elkaar tot een heerlijk soort ragout, de wow-factor is erg hoog!
Laat je niet misleiden door de rare ingrediënten, de smaken vermengen zich met elkaar en je proeft geen kersen meer (dus denk niet: ik hou niet van fruit in mijn eten, zoals veel mensen van mening zijn). Wel heeft het gerecht een gembersmaak. Deze kun je verminderen door er simpelweg minder gember door te doen maar als je er echt niet van houdt dan is dit gerecht niet geschikt. Verder: hemels. Echt waar, dit is ongeveer het lekkerste gerecht dat ik ken. Probeer het en laat me weten wat je er van vindt!

Duur: (20 min + 30 min oventijd)
Ingrediënten (voor 3-4 personen, bij 4 personen raad ik voldoende salade aan):
  • 3 sjalotten in halve ringen gesneden (of als je ui in huis hebt, kan je ook 1 ui gebruiken);
  • 3 tenen knoflook geperst;
  • 2 theelepels met kop sambal (oelek of badjak);
  • 1 zakje kerriesauspoeder;
  • 1 bekertje creme fraiche van 125 ml (AH verkoopt biologische);
  • 1 pot ontpitte kersen op siroop van 185 gram uitlekgewicht;
  • 7 bolletjes gekonfijte gember en een scheutje stoop uit het potje;
  • half zakje oude geraspte kaas;
  • 2 kleine blikjes croissantdeeg (maar de benodigde hoeveelheid hangt erg af van de soort schotel)
  • 1 bakje kleine champignons en een half bakje kastanje champignons;
  • zout;
  • peper;
  • scheutje olie.
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verwarm in een pan een scheutje olie en bak de knoflook en ui op een laag vuur;
  3. Snijd de gemberbolletjes in zeer kleine stukjes en voeg deze samen met de champignons toe;
  4. Voeg een scheutje gemberstroop toe en de sambal;
  5. Bak het geheel een paar minuutjes door (de champignons kunnen verder garen in de oven) en voeg de uitgelekte kersen, creme fraiche en de kerriepoeder toe.
  6. Roer het geheel goed totdat het een compacte saus is. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  7. Vet de ovenschaal in en bekleed deze met croissantdeeg. Doe de saus er in en dek het geheel af met de flappen deeg.
  8. Strooi de kaas er over en bak de schotel af in de oven (30 min)
Tips:
  • Voorkom zo veel mogelijk dubbele lagen deeg. Daardoor wordt het deeg op die plekken niet knapperig genoeg.
  • Het is de kunst het deeg niet alleen bovenop maar ook aan de onderkant knapperig te krijgen. Dit lukt mij nu voor het eerst. De kunst is denk ik om de saus lekker compact te houden, dus zeker niet te nat. Daarnaast gebruikte ik een glazen schotel en een klein oventje (waar de schotel nét in paste) waardoor de hitte gelijkmatig was, gebruik eventueel een stand waarbij de onderkant ook verwarmd word.
  • Je kunt de saus vooraf maken (en in de koelkast bewaren) zo hoef je de schotel voor bereiding alleen te vullen en af te bakken. Restjes zijn in de koelkast te bewaren en later nog op te warmen, hoewel vers het lekkerst.
  • De maaltijd is behoorlijk zwaar. Heerlijk dus om met een frisse salade te serveren, ook lekker met witlofsalade.

                                  EET SMAKELIJK, KOOK JE VEGETARISCH MEE?
                                 IK BEN ERG BENIEUWD NAAR JULLIE REACTIES!

donderdag 19 januari 2012

Griekse groenten-ovenschotel


Het is half januari. In maart kan de lente er soms al in sluipen. Kortom...ondanks dat we geen echte winter hebben gehad duurt het niet lang meer voordat de zonnige dagen komen. Tijd voor een zonnig gerecht dat ook nog eens bordevol groenten zit. Men zegt wel eens dat een stevige kop kippensoep je weer op de been helpt bij ziekte of zwakte maar deze vitamineschotel is vast veel beter! Als je tijfelt of dit wat voor je is: de smaak heeft wat weg van ratatouille.

Duur: 20 minuten + 1  uur oventijd
Ingredienten:
  • 1 aubergine,
  • 1 grote courgette of 2 kleintjes;
  • 2 paprika's ;
  • 2 uien;
  • 1 bakje cherrytomaatjes;
  • 4 tenen knoflook;
  • 2 theelepels gedroogde oregano of 2 verse takjes;
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn of 2 verse takjes;
  • 400 gram gekruide krieltjes;
  • 350 gram griekse yoghurt (of volle franse kwark);
  • een blik tomaten (wist je dat Henz biologische verkoopt?);
  • 3 eieren;
  • 1 potje fetablokjes;
  • zout;
  • peper;
  • snufje kaneel.
Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden;
  2. Snijd alle groenten in stukken (grof of fijn naar wens) maar begin met de aubergine en voer stap 3 vast uit;
  3. Bestrooi de gesneden aubergine even met zout en laat het 15 minuten intrekken. Spoel de aubergine dan af en dep deze droog.
  4. Doe de groenten samen met de ui, knoflook, krieltjes, rozemarijn, oregano, peper, zout en een scheut olie van het potje feta in een ovenschaal en meng het geheel.
  5. Laat het geheel 30 minuten gaar worden. Eventueel de laatste 10 minuten op de grill. Je kunt het geheel af en toe omscheppen.
  6. Meng intussen de yoghurt, de (blik)tomaat (zonder vocht) en de ei samen met een snufje kaneel, peper en zout tot een saus. Giet dit over de groenten en druk hierin de gehalveerde tomaatjes en fetablokjes.
  7. Laat dit geheel nog ongeveer 30 minuten in de oven staan (event. laatste minuten op de grill) zodat de kaas een bruin kortje vormt.
Tips:
  • Stap 1 tot en met 4 kun je vast voorbereiden. Sterker nog, dat is heerlijk zo kunnen de smaken lekker in de groenten trekken.
  • Restjes kun je niet invriezen, wel enkele dagen in de koelkast bewaren. Maak dus niet te veel.
  • Heerlijk om te serveren samen met een (Griekse) salade en met Tzatziki (meng hiervoor geraspte komkommer, griekse yoghurt, olijfolie, peper, zout, geperste knoflook naar smaak door elkaar).
  • Eventueel kun je ook verse munt aan de groentenschotel (en Tzatziki) toevoegen.
  • Bewaar het vocht van de bliktomaat en vries het eventueel in. Prima voor door de pastasaus, tomatensoep, chili con carne, etc. Kan ook prima in ijsblokjes zodat je steeds een beetje kunt gebruiken.
  • Je kunt de aardappels vervangen voor grote witte reuzen bonen (of beiden).


                   EET SMAKELIJK! KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?

woensdag 18 januari 2012

Buffetgerecht: Fully loaded potato skins


Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik geen aardappelfanaat ben...maar...van deze aardappels kon ik echt niet afblijven. Ze zijn lekker knapperig en eenvoudig uit de hand zonder bestek te eten. Ze zijn zo lekker dat je een hap aardappel echt niet hoeft te combineren met wat anders, liever niet zelfs, dat zou zonde zijn. Kortom: een ideaal hapje voor een buffet. Het is een simpel recept, prima vooraf klaar te maken en een aantal dagen te bewaren in de koelkast om daarna simpel af te bakken in de oven. (minder geschikt voor vriezer, maak dus niet te veel). Ik maakte deze aardappels laatst en heb de restjes als lunch gebruikt, echt heerlijk!

Duur: 105 minuten
Ingredienten voor 20 stuks:
  • 10 grote kruimige aardappelen schoongeboend;
  • 225 gram cheddar (neem dan wel een blok kaas van de kaasboer en niet de plastic plakjes uit de supermarkt) of belegen kaas;
  • 250 ml. zure room;
  • 4 lente  uitjes;
  • 1/2 theelepel zout;
  • peper uit de molen;
  • een eetlepel worcestershire sauce;
  • olijfolie.
Bereiding:
  1. Prik met een fork wat gaatjes in de aardappel en bak deze in een oven op 200 graden ongeveer 1,5 uur. Het is de bedoeling dat de buitenkant knapperig is en de binnenkant zacht.
  2. Laat de aardappels afkoelen op een rooster en snij ze daarna doormidden.
  3. Doe de vulling van de aardappels in een kom en rasp hierboven de kaas (zelf geraspte kaas is smeuiger dan voorgerapte uit de supermarkt) maar hou wat achter om boven op de aardappels te strooken. Roer er vervolgens de zure room doorheen. Snij de lente-ui zeer fijn (of gebruik hiervoor een keukenmachine) en roer deze samen met de overige ingredienten door de puree.
  4. Vul de aardappels weer met het mengsel en strooi hierover het restje geraspte kaas.
  5. Bak de aardappels in 20 tot 30 minuten goudbruin en serveer direct.
Tips:
  • Na stap 4 kun je de aardappels in de koelkast bewaren tot gebruik.
  • Ook heerlijk bij een vega-Q, een salade of als bijgerecht bij een maaltijd.
                     EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?