dinsdag 5 juni 2012

Auberginesalade


Afgelopen week kampeerden wij met een aantal ouders van school op camping Ginkelduin. Voor ons de eerste keer dat wij mee gingen. Vast onderdeel van dit inmiddels traditionele weekend is de BBQ. Thuis maakte ik een auberginesalade om mee te nemen.

Ik ontdekte deze salade al jaren geleden en ondanks dat ik toen nog af en toe vlees at was het een blijvertje want het is een heerlijke salade! Met deze salade voel ik mij verre van zielig op een BBQ :-). Overigens ook heerlijk op (geroosterd) brood als lunch! Zonder de yoghurt is de salade ook geschikt voor veganisten. Het recept heeft ooit in de delicious (jan. 2009) gestaan, ik heb er de geroosterde paprika zelf aan toegevoegd. Op verzoek van de medekampeerders hierbij het recept.

Duur: 2 uur (met 1,5 uur wachttijd)

Ingrediënten:

  • 2 geroosterde paprika's uit pot in fijne stukjes gesneden of gehakt;
  • 2 aubergines;
  • 60 ml. olijfolie;
  • 1 grote (zoete) uit fijngesneden;
  • 1 tl (geroosterde) paprikapoeder;
  • 1 tl. komijn;
  • 1 tl. kaneel;
  • 1 tl. gemalen koriander;
  • 1/2 tl. gedroogde chilivlokken;
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr);
  • 4 geperste tenen knoflook;
  • hand vol gehakte korianderblad
  • halve hand vol gehakte muntblad;
  • 3 el. zout;
  • 4 el. Griekse yoghurt.
Bereidingswijze:
  1. Snijd de aubergine in blokjes van 1 1/2 cm. Doe ze in een zeef boven de gootsteen, bestrook ze met 3 el. zout en schep het door elkaar. Laat dit 30 minuten rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Spoel de aubergine goed af om het zout te verwijderen en leg het in een theedoek en knijp het water er zo veel mogelijk uit.
  4. Spreid de blokjes uit op een bakplaat of in een bakblik en besprenkel met 40 ml. olie. Bak ze goudbruin. Bij mij duurde dat 40 minuten maar het is erg afhankelijk van de oven die je hebt. Laat de aubergines daarna afkoelen.
  5. Verhit inmiddels de rest van de olie op het vuur en voeg de uit en knoflook toe en fruit dit 3 minuten aan. Voeg vervolgens de droge kruiden toe en bak deze een minuutje mee. Voeg de tomaat en paprika toe en kook dit op laag vuur 10 minuten zodat de saus is ingedikt. Breng het op smaak met peper en zout en voeg er de helft van de verse koriander aan toe. Zet het apart en laat het afkoelen.
  6. Neem de aubergines uit de oven en voeg deze toe aan het tomatenmengsel.
  7. Serveer met Griekse yoghurt, verse munt en koriander.
Tips:
  • Je kunt de aubergine ook (na het behandelen met zout en afspoelen) in de pan bakken.
                         KOOK JE VEGETARISCH MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!



Antilliaanse kaasballetjes in EK-stijl


Op deze foto zijn de balletjes volgens het basisrecept gemaakt en dus niet Oranje.


Vandaag wordt ons grootste familliegeheim op dit blog onthuld. HET RECEPT VAN DE KAASBALLEN!

Mijn man David is Antilliaans en op een Antilliaans feestje of verjaardag mogen de kaasballen niet ontbreken. En zo ook bij onze verjaardagen, traktaties etc. Al gauw was iedereen er gek op en werden de kaasballen zelfs bij ons besteld! Mensen hadden liever dat wij wat kaasballen mee namen naar een verjaardag dan een kado. Bij iedere interim-opdracht welke David afsloot trakteerde hij op de kaasballetjes bij vertrek. Inmiddels zijn ook de kinderen er gek op en wordt het hapje onlosmakelijk in verband gebracht met een feeestje! Daarom wilde ook mijn zoontje de kaasballetjes trakteren op de opvang. En zo is er in de loop der jaren een enorme groep om ons heen ontstaan die heel graag wil weten hoe die kaasballetjes nou toch kunnen worden gemaakt!

Lange tijd heeft hij het recept geheim gehouden maar vandaag is de dag aangebroken dat ik het bekend en openbaar mag maken! Eerlijk gezegd is het allemaal niet zo geheim als het leek. Wij volgen namelijk het recept van Desirée Da Costa Gomez. Via haar website http://www.desireegourmet.com/ vind je nog veel meer lekkere Antilliaanse recepten. Zij heeft ook kookboekjes te koop. Hoewel de Antilliaanse keuken zich totaal geen raad weet met vegetarisch eten zijn er stiekem toch echt wel wat lekkere hapjes te vinden.

Deze week begint het EK en daarmee gaan vaak feestjes gepaard. Daarom kun je aan dit basisrecept een snufje oranje kleurstofpoeder (te koop bij de toko) of bij gebrek aan een toko koenjit (wel wat geler ipv oranje) toevoegen aan het deeg. Dit maakt de balletjes EK-oranje, moet je eens zien hoe jij dan scoort!

Duur: tja...afhankelijk van de hoeveelheid en de snelheid ben je al snel 30 tot 45 min. bezig.
Ingrediënten:

  • 250 gram belegen kaas, zelf geraspt;
  • 250 gram oude kaas, zelf geraspt;
  • 3 eieren;
  • 1 tl. bakpoeder;
  • snufje witte peper;
  • 1/3 cup bloem.

Bereidingswijze:
  1. De eieren met het bakpoeder goed kloppen;
  2. De kaas en de peper toevoegen en goed roeren;
  3. Bloem toevoegen en door het mengsel kneden;
  4. Wrijf je handen in met bloem en vorm balletjes van het deeg. 
  5. Bak de balletjes in de hete olie goudgeel. 
  6. Laat ze uitlekken op keukenpapier en ze zijn klaar om te serveren. 
Tips:
  • Voorkom het te veel toevoegen van bloem, de kaassmaak is dan te zwak.
  • Rasp echt zelf de kaas. Ik weet niet waarom maar op de 1 of andere manier is de smaak minder goed als je voorgeraspte kaas koopt, het lijkt ook minder goed te smelten. 
  • Bak de balletjes niet bruin, dan wordt de smaak bitter.
  • Vries de balletjes ongebakken in en laat ze rustig ontdooien voor het frituren.
  • Maak de balletjes niet te groot (ze moeten wel goed gaar worden), denk aan de grootte van een bitterbal. Gebruik een bolvormige lepel om balletjes van gelijke grootte te krijgen.

EET SMAKELIJK, KOOK JIJ VEGETARISCH MET MIJ MEE?