zaterdag 18 mei 2013

Meesters- en Juffen-traktatie: Mosterd-Dille hapje



Zoonlief was jarig. Hij trakteerde de fantastische watermeloenijsjes van ecomama. Eerst was hij wat teleurgesteld omdat hij geen snoep mocht trakteren. Maar toen de kinderen in zijn klas enthousiast reageerden groeide zijn trots. Er waren zelfs 4 kinderen die het door deze traktatie hebben leren eten!
Voor de juffen en meesters maakte ik dit heerlijke hapje en op verzoek hierbij het simpele receptje.


  1. Verwarm de oven voor op 200 graden;
  2. Snipper een ui fijn en bak deze in een scheut olie glazig aan.
  3. Voeg daarna een zak wilde spinazie toe en roerbak deze tot ze geslonken zijn;
  4. Bak wat kruiden naar keuze mee. Ik koos voor wat cajunkruiden, een snufje kaneel en wat peper uit de molen.
  5. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet.
  6. Die een theelepel spinazie in een kant en klaar cupje (te koop in de supermarkt), die hierop een klein stukje geitenkaas, een schepje kant en klare mosterd dille saus (staat vaak bij de kazen) en sluit af met een stukje walnoot.
  7. Bak de cupjes 10 tot 20 minuten knapperig bruin!
 
KOOK JIJ VEGA MET MIJ MEE? EET SMAKELIJK!

dinsdag 14 mei 2013

Grieks buffet



Na een laaaaaaaange winter is er (af ent oe) zon. Heerlijk geniet Nederland weer van die zon die ons zo vrolijk maakt. De lange winter heeft er voor gezorgd dat vele al vroeg zijn begonnen met het mijmeren over de vakantiebestemming. Omdat het nog wel eens een tijd kan duren voordat het zo ver is, hier vast een verzameling van Griekse recepten die tezamen kunnen zorgen voor een heerlijk Grieks buffet die jou (met een beetje inlevingsvermogen) helemaal in de Griekse sferen brengt. Enjoy!

Stuur jij ons een foto van jouw Griekse buffet?

Tzatziki


Tzatziki is bij velen van ons wel bekend. Toch vond ik dat het recept en de smaakmakende foto thuis hoort op dit blog dat inmiddels meerdere Griekse recepten kent. Tzatziki mag daarbij toch niet ontbreken. Zeer snel en gemakkelijk te maken, altijd leuk bij een maaltijd of als borrelhapje.

Bereidingstijd: 15 min.
Ingredienten:
  • 200 gram Griekse yoghurt (10% vet);
  • 1 teentje verse knoflook;
  • een halve komkommer (of courgette als je deze voor handen hebt);
  • 3 el. olijfolie;
  • zout en peper.
Bereidingswijze:
  1. Rasp de komkommer grof en laat deze goed uitlekken in een vergiet;
  2. Pers een knoflook uit en meng deze met de yoghurt en komkommer.
  3. Roer de olijfolie en al roerend doorheen en breng op smaak met peper en zout.
 
Kook jij vega met mij mee? Eet smakelijk!

Griekse yoghurt met gedroogde pruimen met wijn en honing.



Duur: 20 minuten
Ingredienten:

  • 8 gedroogde pruimen zonder pit;
  • 4 walnoten;
  • 1/2 kopje honing;
  • 1 glas rode wijn;
  • 1 mespunt peper;
  • 500 gram Griekse yoghurt.
Bereidingswijze:
  1. Snijd de walnoot door de helft en vul iedere pruim met een stukje walnoot;
  2. Vul de pan met honing, wijn en peper en laat de pruimen hierin 15 min. op laag vuur koken.
  3. Laat het mengsel afkoelen en serveer met de Griekse yoghurt.
Kook je vega met mij mee? Eet smakelijk!

Griekse salade


Griekse salade is heerlijk in de zomer als frisse lunch of zoals op deze foto in combinatie met moussaka.

Duur: 15 minuten
Ingredienten:
  • 2 vleestomaten;
  • 1 komkommer;
  • 1 groene paprika;
  • 100 gram feta'
  • 1 rode ui;
  • 3 el. koud geperste olijfolie;
  • peper en zout;
  • 1 eetlepel gedroogde oregano;
  • een hand vol zwarte olijven.

Bereidingswijze:
  1. Alle groenten wassen en samen met de kaas in blokjes snijden.
  2. Ui pellen en in ringen snijden;
  3. Mengen met peper, zout, oregano, olijven en olie.
 
Kook je vega met mij mee? Eet smakelijk!